/ ThinkStock/Getty Images
Насилвано от втория си баща дете чака правосъдие повече от година
95130
Насилвано от втория си баща дете чака правосъдие повече от година
  • Насилвано от втория си баща дете чака правосъдие повече от година
12-годишно момиче, системно пребивано от втория си баща, който се опитал и да го изнасили, повече от година чака правосъдие. То е разпитвано 5 пъти досега, 3 от които в съдебната зала, където се е срещало очи в очи с насилника. За това алармираха неправителствени организации на среща при Националния омбудсман. „Наистина ми се иска да вярвам, че това е изолиран случай“, посочи Даниела Машева от Висшия съдебен съвет. Според представителите на неправителствените организации обаче случаят не е прецедент, а е пример за сериозните проблеми в българската съдебна система.

11-годишното тогава момиче системно е било подлагано на тежко физическо насилие от втория си баща. Решило да се оплаче едва, когато той направил и опит за изнасилване, разказа Екатерина Велева от фондация „П.У.Л.С.“  "Пребивано, душено, бито с колан, слагана е възглавница върху лицето му и всичко това е било извършвано под претекст, че е форма на възпитание. Това дете беше прегледано в присъствието на осем поемни лица, което значи, че то трябваше да се съблече пред осем човека в незащитена среда, в която влизаха и излизаха хора", каза Велева.

Вече повече от година момичето чака правосъдие, а междувременно е разпитвано пет пъти, три от които в съдебната зала, къде е трябвало да срещне и директно да обвини насилника си.

Скоро ще има зали с видеоконферентна връзка, което ще помага в тези случаи. Изграждат се и т.нар. сини стаи за разпити, които осигуряват щадяща за децата среда, посочи на свой ред Даниела Машева от ВСС. "Този случай, който беше представен днес, ми се иска да вярвам, че е изолиран случай", каза тя.

Преди дни влязоха в сила промени в НПК, припомни зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. "Вече е в действие конкретна разпоредба от НПК, която предвижда, че разпит на малолетен и непълнолетен свидетел в страната може да се извърши при вземане на мерки за избягване на контакт с обвиняемия, включително в специално оборудвани помещения или чрез видеоконферетна връзка", каза той.

Промени има, но те не са достатъчни, смятат неправителствени организации. Те искат не само да може, а да трябва разпитите на децата да се извършват в щадяща обстановка, като настояват и те да са колкото се може по-малко и да се провеждат на достъпен език.