Насилието на животни изкара защитници на протест (СНИМКИ)
Насилието на животни изкара защитници на протест (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Случаите на насилие над животни са ежедневие навсякъде буквално, дори в центъра на София се случват. Това каза Йоанна Карацанева, организатор на „София вег фест” преди граждански протест на пл. Народно събрание, при който се демонстрира пърформънс за това как се добива кожа от животните в кожарската индустрия.

„София вег фест” се определя от организаторите като „културен фестивал, обединяващ в себе си любовта към живота и природата”. Събитието днес е част от четвъртото издание на „София вег фест”, чиято цел е да информира за един по-добър начин на живот. Днес е световният ден на животните. Карацанева посочи, че има 72-ма осъдени за насилие над животни от 2011 г. до днес, което според нея, не е голяма цифра , но все пак е нещо.

България става втората държава в Европа със зоополиция

„За нещастие обаче в съотношението със случаите на насилие, това е един много минимален процент”, каза тя. Защитниците на животни настояват да се спазва законът, който според тях е един от най-добрите в Европа. „Просто няма контрол и той не се прилага реално”, подчерта Карацанева.

Насилието на животни изкара защитници на протест (СНИМКИ)
netinfo

Целта на събитието днес е хората да демонстрират несъгласието си с продължаващото и дори, според тях ескалиращо насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и грубо незачитане на законите на България и както и недостатъчният контрол от страна на държавата и ресорните министерства.

Протестиращите имат девет искания, сред които основното е да се спазва стриктно Законът за защита на животните от ресорните министерства, агенции и организации. Сред другите им искания са прекратяване на изграждането на нови зоологически градини и преобразуване на настоящите в резервати и спасителни центрове за пострадали диви животни и птици.

Насилието на животни изкара защитници на протест (СНИМКИ)
netinfo

Природозащитниците настояват за адекватни и бързи мерки от страна на МВР съд и прокуратура както и от другите ресорни министерства за предотвратяване на насилието над животните както и бързи и адекватни производства при установени вече случаи.

Източник: БГНЕС