Наш депутат инициира Харта на европациента
Наш депутат инициира Харта на европациента / netinfo

Българският евродепутат Антония Първанова внесе предложение, което е прието в групата на Алианса на либералите и демократите в Европарламента, за провеждане на кампания за разясняване на правата на пациентите на здравни услуги. Кампанията на либералите ще се проведе във всички 27 страни членки на Евросъюза и ще призовава всички граждани да подкрепят петицията до еврокомисаря по здравеопазването Маркос Киприану за включване на пациентските права в бьдещото еврозаконодателство. Антония Първанова е заместник-председател на групата на Алианса на либералите и демократите в Европарламента.

Според Антония Първанова, основен принцип, който трябва да се гарантира в бъдещото законодателство е правото на всички пациенти да се лекуват най-близо до дома, на собствен език, в обкръжение на близки, но когато е необходимо и лечението не може да бъде осъществено в неговата страна, пациентът трябва да има право на избор.

В рамките на среща, която се проведе по инициатива на Първанова, беше обсъдено включването на специална Харта за правата на пациентите в бъдещото еврозаконодателство. На форума се събраха членове на Европарламента, представители на Еврокомисията, 19 национални правителствени институции, 25 европейски медицински професионални организации, 83 неправителстнени организации от 22 страни-членки, Турция и Украйна, както и бизнесмени. На срещата сдружението „Active Сitizenship Network” представи предложението за харта на 160 неправителствени организации, която включва 14 основни права на пациентите.

„Пациентите трябва да имат достъп до бързо и качествено здравеопазване независимо в коя държава се намират - все повече пациенти в Евросъюза правят избор къде и как да бъдат лекувани, като сьществува и потенциал за създаването на пазар на здравен туризъм”, каза по време на срещата Антония Първанова. Тя е подчертала, че няма гаранции за качеството и сигурността на медицинските услуги, няма общи системи за контрол и отговорност при медицински грешки. „На пациентите се предоставя недостатьчно информация, която не им дава възможност да направят адекватен избор”, е посочила още Първанова.

През септември миналата година Еврокомисията излезе с отворена консултация по въпроса за бъдещото еврозаконодателство за здравните услуги. В отговор на тази консултация Европарламентът прие резолюция за трансграничното здравеопазване. На последното заседание в Страсбург депутатите приеха изменението "Първанова" в тази резолюция - за включване на правата на пациентите в бъдещето еврозаконодателство, както и за осигуряване на принципа на обслужване на едно гише при подаването на жалби от пациентите, в която и да е страна членка.

След като здравните услуги бяха изключени от общата директива за услугите са необходими бързи действия на европейско ниво, особено след последното решение по делото „Уотс” от 2005 година. Тогава съдът реши, че британска гражданка има право да си направи операция на тазобедрената става в друга страна членка, след като нейната собствена държава не може да й осигури това лечение и здравословното й състояние значително се влошава.