Населени места с поне 350 жители ще избират сами кметове
Населени места с поне 350 жители ще избират сами кметове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Населени места с поне 350 жители ще избират сами кметове
36482
Населени места с поне 350 жители ще избират сами кметове
  • Населени места с поне 350 жители ще избират сами кметове

Селските кметове вече няма да се избират пряко от хората в населени места до 350 жители. Това реши мнозинството в парламента, което прие окончателно новия изборен кодекс. Досега кметовете си избираха жителите на села до 150 души.

Там, където новото изискване не може да се изпълни, кметовете ще бъдат назначавани служебно от голямата община.

Заради новите ограничения президентът Георги Първанов се закани да наложи вето. Държавният глава и опозицията са на мнение, че новите изборни правила създават „служебно предимство” на управляващите.

Според БСП с новите изисквания за избор на селски кмет се ограничават избирателните права на хората в малките населени места. Мая Манолова предупреди ГЕРБ, че заради това избирателите ще накажат управляващите на следващите избори. Мнозинството намали с 20 на сто броят на общинските съветници по места с население над 30 000 души.

Окончателното приемане на новия изборен кодекс беше посрещнато от депутатите с ръкопляскания, а двамата основни говорители на управляващите и опозицията - Искра Фидосова и Мая Манолова, бяха поощрени с подаръци. Фидосова получи букет, а Манолова - куфар с формата на пчела, придружен чадър. „Това е една много сериозна крачка напред и за демокрацията, и за политическия живот”, заяви Фидосова от трибуната.

Следващата година изборите за президент и местна власт ще бъдат проведени в един ден, като ще се въведе експериментално и електронно гласуване. С новия кодекс се намалява прагът за пренареждане на партийните листи на парламентарни и евроизбори - на 9 и 6 на сто за съответната листа.