/ Thinkstock/Getty Images
Напрежение между учени
92860
Напрежение между учени
  • Напрежение между учени
Учени от БАН се обявиха срещу свой колега, защото не са съгласни с изказванията му, свързани с извънземния живот. На прицел е доц. Лъчезар Филипов, който, според своите колеги, с медийните си изяви на тема извънземни уронва престижа на БАН. Затова учените искат когато Филипов говори за живота на други планети, да не го прави като член на академията на науките. Няколко седмици по-рано студенти и докторанти, пък, поискаха по-радикални действия – отстранява на доцента от длъжност. В резултат на тези мерки Лъчезар Филипов е получил последно предупреждение за уволнение.

Астрофизици настояват за уволнението на свой колега
 
Учени от БАН застанаха срещу своя колега доц. Лъчезар Филипов, който медийно разпространява твърдения, свързани с извънземните и живота на други планети. Според тях тези изказвания уронват престижа на БАН и не трябва да се свързват с Академията. Искането на учените е БАН категорично да се разграничи от тези изяви на Филипов, уточни един от недоволните учени Александър Куртенков:
 
"Аз съм бил свидетел на това как Лъчезар Филипов, който е от БАН, коментира по медии въпроси, които не са научни и изказва твърдения, за които няма никакви доказателства. Това са сериозни твърдения, като например, че ние имаме данни за извънземни на Земята, което не само е много невероятно, но и по никакъв начин не е потвърдено", каза той.

Български учени търсят лечение за болести, бич за съвременното общество
 
Няколко седмици по-рано група студенти и докторанти поискаха доц. Филипов да бъде отстранен от длъжност и заради тяхното писмо той е получил последно предупреждение за уволнение.
 
Самият Лъчезар Филипов е на мнение, че това е умишлена атака срещу Института по космически изследвания и едва след това срещу него, но въпреки това е готов да си понесе отговорността:
 
"Аз не говоря нищо извън това, което знам. Тези, които говорят срещу мен, да бяха дошли на тази конференция ноември, за да чуят учени от Русия, учени от Канада, от Норвегия, за да чуят хора, които говореха за извънземни, а не да говорят глупости. Срам ме е! Не може да се изпростява до такава степен, че учени да забранят да мислиш по друг начин", каза доц. Филипов.