/ БГНЕС
Националната  агенция за приходите (НАП) пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни. То се очакваше още от началото на седмицата.

Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни работи с ЕГН, като изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер.
 
Проверката е еднократна - само за един човек и дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

Съобщение от приложението на НАП
Dariknews.bg

Всеки може да провери дали е жертва на хакерската атака ТУК 
 
Преди дни от НАП успокоиха, че няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях вече бяха  публикувани в сайта на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от приходната агенция.
 
Близо 200 българи в риск след кибератаката в НАП

След допълнителни проверки беше установено, данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.