Намалиха наполовина наемите на военните
Намалиха наполовина наемите на военните / netinfo

Правителството намали наполовина наемите, които кадровите военни плащат за ведомствените жилища от фонда на Министерството на отбраната. Това стана, след като министрите промениха Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

Досега наемите на кадровите военни достигаха до една трета от заплатата на бойците със звания „редник” и „ефрейтор”. Според заместник военния министър Соня Янкулова с промяната се връщало положението от преди година, когато с приемането на правилника наемите са скочили повече от три пъти.

„В момента един лев е на квадратен метър. В зависимост от района, от вида на жилището – играе цената. В София Пета зона е някъде около 60 лева, а беше 25 лева”.

Пета зона за София означава, че с днешното решение кадровият военен, който живее в „Люлин”, ще плаща не 60, а 30 лева наем. „Средната заплата на кадровия войник е 355 лева, имаме 18 000 военни, които чакат жилище”, припомни Янкулова и добави, че в повечето случаи професионалните военни отказвали да се преместят в друг гарнизон, ако не им е осигурено жилище. Намаляването наполовина имало за цел и да повиши привлекателността на войнишката професия и по-бързата професионализация на армията.