Найденов наказва 9 души за оградата на границата
Найденов наказва 9 души за оградата на границата / снимка: БГНЕС, архив
Найденов наказва 9 души за оградата на границата
71226
Найденов наказва 9 души за оградата на границата
  • Найденов наказва 9 души за оградата на границата

Въпреки липсата на сериозни нарушения военният министър Ангел Найденов ще накаже деветима служители на министерството, сред които генерали, полковници и други висши офицери, отговорни за обществените поръчки по изграждането на оградата с Турция.

Министърът аргументира решението си с това, че не иска да бъде поставено "петно върху армията".

На няколко пъти министър Найденов посочи, че на армията са били възложени неприсъщи задачи с изграждането на 30-километровата ограда срещу бежанската вълна от Турция.

От думите на министъра стана ясно, че Гранична полиция е определила първоначалната цена на проекта - 5,1 млн. лв., а в последствие армията е понесла отговорността за завишението от 7.8 млн. лв., когато се оказа, че и една от спечелилите фирми е на общински съветник на БСП.

Бяха направени няколко проверки затова как са избрани фирмите. Инспекторатът на военното министерство не откри нарушения, но Инспекторатът на Министерски съвет установи, че е имало завишение с 10% на предложените цени, а процедурата по избора на фирмите е била фиктивна.

Министър Найденов днес съобщи, че нарушенията не са сериозни, но все пак ще има наказани.

„Факт е, че има допуснати грешки, слабости, нарушения, затова и ще бъдат предприети съответните дисциплинарни и административни мерки. Но също така е факт, че няма сериозни отклонения, които да опорочават изпълнението на отговорността, с която бяха натоварени сухопътните войски, респективно - Министерството на отбраната, и няма от какво да се срамуваме. В това число - и аз", обясни министърът.

Найденов даде подробности и за служителите на министерството, които ще бъдат наказани:

„Сред кръга от тези военнослужещи има зам.-началник на отбраната, командира на сухопътни войски, началник-щаб, има началници на отдели и съответно председатели на комисии, които са били ангажирани в целия този процес".

Министърът допълни, че независимо от наказанията, няма да бъде променян съставът на комисията, която ще продължи да отговаря за изграждането на граничната ограда.