Синдикатът на служителите в затворите потвърди своята подкрепа за протеста на колегите им от Министерството на вътрешните работи (МВР), които настояват за увеличение в доходите на работещите в сектор „Сигурност“.

В прессъобщение до медиите от синдикалната организация информираха, че са провели двустранна среща с министъра на правосъдието Надежда Йорданова на 18 януари, петък, на която е потвърдено участието на организацията в днешните протестни акции.

Огнеборците на протеста към управляващите: Елате да изкарате една смяна с нас (СНИМКИ)

В съобщението се уточнява, че подкрепата и участието на синдиката в протестните действия е без политически подтекст и се явява продължение на социалния диалог във връзка с депозираните искания за увеличение на основните месечни възнаграждения и допълнителните плащания с постоянен характер в Главна дирекция (ГД) „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Според служителите в затворите това са реципрочни мерки на инфлацията и способ да се гарантира икономическата и социална стабилност на работещите в системата. 

В края на срещата министър Надежда Йорданова и представителите на синдиката са изразили взаимна благодарност за добрия тон и открития диалог. В Министерството на правосъдието е проведено и заседание на работна група по проект за Наредба за условията и реда за формиране и изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", посочват още от Синдиката на служителите в затворите. 

По-рано през деня огнеборци и спасители излязоха на протест в центъра на София. С шествие те преминаха през сградите на Министерския съвет, Министерството на финансите и Народното събрание, настоявайки управляващите да гласуват увеличението на заплатите им в окончателния вариант на бюджета за 2022 г.