Над 70% от заболелите от хепатит са мъже от 20 до 40 години
Над 70% от заболелите от хепатит са мъже от 20 до 40 години / Sofia Photo Agency, архив

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев изпрати писмо до всички директори на детски ясли, детски градини, училища, заведения за социални услуги, до управителя на общинска фирма "Ученическо хранене", в която се дават подробни указания за осигуряване и спазване на строг филтър и хигиена предвид завишения брой хора, заболели от хепатит А на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

"От началото на седмицата устни указания са дадени на всички директори на учебни и социални заведения и в Община Стара Загора получаваме подробна информация за всички регистрирани случаи. В детските градини са раздадени още тест-лентички за изследване на урината на децата" - информира д-р Антония Тодорова, началник отдел "Здравеопазване и социални дейности". Тя ще присъства днес на разширена среща в Районния център по здравеопазването, на която ще бъдат обсъдени мерки за справяне със ситуацията. Община Стара Загора разпространява следната информация до всички граждани - чрез всички средства за масово осведомяване.

"По данни на Министерство на здравеопазването в три региона на страната - Стара Загора, Хасково и Пловдив, има повишаване на заболеваемостта от хепатит А. Предпоставка за това е сезонът, тъй като пикът на заболяването е в късната есен и през зимата. Такава висока заболяемост в Старозагорска област е наблюдавана преди 20 години, през декември 1990 г. и януари 1991 г. Характерно за хепатит А е многогодишната динамика и цикличността на епидемичния процес. Към 4 януари 2011 г. са регистрирани общо 238 заболели на територията на цялата област, от които 167 са от община Стара Загора.

От епидемиологичните проучвания на заболелите от гр. Стара Загора, проведени от РИОКОЗ, липсват данни за връзка между болните на професионален или териториален принцип. Всички те живеят в различни райони на град Стара Загора, и не се наблюдава оформяне на зона с повишена концентрация на заболели.

Най - висока е заболеваемостта във възрастовата група 20-49 години. Прави впечатление, че над 70% от заболелите са мъже във възрастовата група предимно от 20 до 40 години. Голяма част от заболелите са с професии, свързани с общуване и работа с много хора /продавач-консултант в молове и частни фирми, общи работници, таксиметрови шофьори, служители в администрации/.

Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По-често заболяването се среща през есенно-зимния сезон. Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви - от тежко изразени до т. нар. "здраво заразоносителство". Причинител на заболяването е вирус, който се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце , прибори за хранене и др. Трябва да се знае, че вирусите в околната среда остават жизнеспособни със седмици и месеци.

Заболяването протича с разнообразна клинична картина. При типичните случаи се разграничават три стадия: начален/ най-заразителен/, иктеричен, възстановителен. Първите болестни прояви са нехарактерни. Най-често заболяването започва със смущения в храносмилателната система - тежест или болезненост "под лъжичката" и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек. По-рядко заболяването започва с грипоподобни оплаквания - мускулни и ставни болки, умерена температура, обща отпадналост. Понякога по-изявени са някои алергични признаци, като упорити болки в ставите или кожни обриви, подобни на уртикария. Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията. Заболяването може да протече и без поява на жълтеница. При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се търси лекарски съвет за уточняване на причината. Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва да постъпи в болница за лечение и изолация. Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни / личните лекари извършват необходимите изследвания през този период/. В дома на заболелия се извършва дезинфекция.

Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини: Изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 минути. Избърсването на пода с дезинфекционен препарат - 3% р-р на Тризон. Поради факта, че заболяването се разпространява по контактно-битов път и е известно като "болест на мръсните ръце", измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване. Профилактиката от Вирусен хепатит А не се различава от профилактиката на чревните инфекции, поради което, с цел ограничаване разпространението на заболяването обръщаме внимание на следното:

1. Необходимо е спазване на стриктна хигиена от населението при ползване на тоалетна и приготвяне на храна.

2. При всяко неразположение с посочените по-горе симптоми, особено сред контактните, да се търси консултация със съответния личен лекар.

3. Собствениците на обекти за обществено хранене и производство и търговия с храни да проведат допълнителен инструктаж на всички служители за стриктно спазване на необходимите дезинфекционни и хигиенни мерки.

4. Директорите на всички детски, учебни и социални заведения стриктно да спазват всички дадени указания и препоръки.

5. Родителите своевременно да уведомяват детските и учебни заведения при заболяване на детето от вирусен хепатит тип А, с цел ранно откриване и проследяване на контактните и предприемане на съответните мерки.