Над 680 000 българи пазаруват онлайн
Над 680 000 българи пазаруват онлайн / снимка: sxc.hu

Над 680 хиляди българи са пазарували онлайн стоки и услуги през изминалата година. Това сочат данните на националната статистика. Броят им в сравнение с миналата година се е увеличил с 2,9%.

Значително е скочила и стойността на покупките за тази година - 2,2 млрд. лева при реализирани за миналата година 1,8 млрд. лева от онлайн търговия. За времето, през което у нас се води статистика за интернет пазаруването, стойността на закупените стоки е нараснала над 4 пъти - 543 млн. лева през 2006 г. и 2,2 млрд. лева през тази година.

Най-често българите са пазарували онлайн дрехи и спортни стоки - 68 на сто от пазарувалите по интернет са закупили такива артикули. На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации (33 на сто), стоки за дома (31 на сто) и покупките на билети за различни развлекателни събития (22,5 на сто) и др.

Най-значителен е делът на онлайн търговците от България - 81 на сто, допълва БТА.

Хората от големите градове най-често са пазарували онлайн през тази година - над 480 хиляди реализирани стоки и услуги по интернет. На второ място по брой реализирани онлайн услуги идват жителите на малките населени места - над 176 хиляди.


Според последни данни на Евростат за онлайн търговията в ЕС - най-голям дял на онлайн купувачите е регистриран във Великобритания - 82 на сто от потребителите на Интернет. Следват - Дания и Швеция - по 79 на сто, Германия - 77 на сто, Люксембург - 73 на сто и Финландия - 72 на сто.