Над 200 сигнала за измами с европари са получени през 2011 г. в родната дирекция АФКОС
Над 200 сигнала за измами с европари са получени през 2011 г. в родната дирекция АФКОС / снимка: DarikNews.bg
Над 200 сигнала за измами с европари са получени през 2011 г. в родната дирекция АФКОС
55158
Над 200 сигнала за измами с европари са получени през 2011 г. в родната дирекция АФКОС
  • Над 200 сигнала за измами с европари са получени през 2011 г. в родната дирекция АФКОС

116 сигнала за измами и нарушения при усвояването на пари от европейските фондове са получени миналата година в дирекция АФКОС към МВР (Дирекцията „Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз") - това е органът, който си сътрудничи с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Данните съобщи в интервю за Дарик ръководителят на дирекцията комисар Соня Клисарска. 98 са били през 2011 година сигналите, постъпили от страна на ОЛАФ. И в двата случая преобладават нарушенията при земеделските програми.

От началото на юли АФКОС за първи път получи правото да извършва административни разследвания за измами с еврофондовете.

Ръководителката на дирекцията комисар Соня Клисарска е категорична, че големият брой сигнали в Брюксел за измами с европари в страната ни не означава, че сме държавата с най-големи нарушения. Просто контролните органи у нас си вършели работата съвестно.

Големият брой на сигналите в ОЛАФ всъщност бил в наша полза

„По отношение на големия брой сигнали и разследвания, които се отчитат в последния доклад не смятам, че това е лошо за страната. Напротив - това е в наша полза", коментира комисар Клисарска. По думите й обемът и големият брой на сигналите показвал, че „националната контролна система работи ефективно", както и че гражданите са заинтересовани, защото на „тях не им е безразлично как се харчат европейските средства".

От друга страна големият брой на сигналите водели и до голям брой разследвания. „Практиката в ОЛАФ е да се разглеждат и оценяват всички постъпили сигнали, като след това се преценява дали те да се разследват", подчерта директорът на АФКОС.

В АФКОС получават и анонимни сигнали за нередности с европари

През 2011 г. в АФКОС са получени общо 116 сигнала, съобщи Соня Крисарска. И уточни, че това са сигнали, които постъпват директно в дирекцията. Те могат да постъпват и по пощата на електронния адрес от физически или юридически лица, включително могат да бъдат и анонимни.

В тази цифра влизат сигнали за нарушения както по предприсъединителните инструменти САПАРД и ФАР, така и по оперативните програми като ОП „Развитие на селските райони", ОП „Човешки ресурси" - или всички програми по структурните и кохезионния фонд. По-големият дял сред сигналите е за земеделските програми, отбеляза шефката на АФКОС. И това според комисар Соня Клисарска било разбираемо, защото половината от средствата, предвидени за България, били за финансиране на селските райони.

Другата група сигнали, свързани с искания на ОЛАФ, са били 98 през миналата година. Това практически са искания за съдействие, за предоставяне на информация и документи от Европейската служба за борба с измамите. „Ние гледаме на тях като сигнали към българските власти от страна на ОЛАФ - като структура те се повтарят с първата група сигнали, като най-голям отново е делът на сигналите, свързани със земеделските програми", уточни директорът на АФКОС.

Не сме „черната овца" в ЕС по отношение на измамите

В никакъв случай не сме „черната овца" в Европейския съюз - напротив това (бел. ред. големият брой сигнали, свързани с усвояването на евросредства) се оценява от нашите партньори като значителен напредък на страната в борбата срещу измамите и нарушенията със средства на ЕС", категорична е Соня Клисарска.

Тя е убедена, че ефективната контролна система у нас по отношение на усвояването на евросредствата, която води и до големия брой сигнали за нарушения, ще бъде коректно отчетена в предстоящия доклад на ЕК за страната ни този месец. „Малкият брой сигнали в старите страни-членки на ЕС съвсем не означава, че там няма измами и нередности - и това със сигурност се има предвид в ЕК", коментира още директорът на АФКОС.

Три отделни дейности извършва АФКОС, уточни ръководителят на дирекцията. На първо място е работата по сигналите, второто е докладването на нередности към ЕК - в частност към ОЛАФ и на трето място са т.нар. административни разследвания. Последните са правомощия, с които българското звено беше натоварено от началото на юли.

„Такива разследвания досега не са правени и това е предизвикателството за нас, защото досега се извършваха само от ОЛАФ", коментира още комисар Клисарска. Тя допълни, че това е алтернативен контрол на този, който осъществяват органите, управляващи оперативните програми в България. Защото практиката им често била различна, а предстоящите проверки от страна на АФКОС щели да бъдат коректив на вътрешно контролните системи.