Над 1000 дка широколистна гора изгоря в защитен природен обект „Връшка чука”
Над 1000 дка широколистна гора изгоря в защитен природен обект „Връшка чука” / снимка: Impact Press Group, архив

Над 1000 дка жива широколистна гора е изгоряла в защитен природен обект „Връшка чука” в горски пожар в края на миналата седмица. Това съобщи за БТА говорителят на кметството в Кула Христела Александрова. Огънят е унищожил единственото в света находище на защитеното цвете Ерантис.

Пожарът е възникнал в петък вечерта в землището на с. Киряево, в близост до границата със Сърбия и е преминало и от сръбска страна. Застрашени са били и селата Киряево в община Макреш и Старопатица, в община Кула, където огънят е стигнал на километър от селото. Четири дни - петък, събота, неделя и понеделник са продължили усилията на огнеборците да локализират и изгасят пожара около Старопатица. Няма човешки жертви и изгорели къщи. Горели са земеделски земи и гора.

В гасенето на пожара са били ангажирани пожарни коли от Кула, Видин и Монтана, техника на Държавно лесничейство, над 1000 доброволци от околните села със земеделска техника. Недостъпността на изгорелите терени е затруднило достъпа на техниката и овладяването на пожара.

„Връшка чука” е защитен природен обект, защото в този район се намира единственото в света находище на защитения растителен вид „Български Ерантис”. Съгласно Закона за биологичното разнообразие „Ерантисът” е критично застрашен ендемичен вид, с намаляваща численост и единствено находище - резерватът „Връшка чука” с площ 67,6 хектара. Защитеният природен обект „Връшка чука” се намира на 13 км от граничния град Кула и е ареал и на много други редки и застрашени растителни видове.

Освен „Ерантиса” в района се открива Томасиниев минзухар, Ничичево прозориче, Тъмнопурпурна метличина, розов божур и др. Обектът е включен и в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. Районът е прочут и като балкански билков пояс. Един от най-известните ни билколечители Петър Димков твърди, че тук са струпани на едно място извънредно много лековити растения, уточни Христела Александрова.

От с. Киряево тръгва екопътека, която носи името „Ерантис Булгарикум”, която извежда в защитения обект, където през месец февруари може да се наблюдава как цъфти това уникално растение. Пътеката минава през вековни букови и липови гори, където има дървета на повече от триста години. Именно над 1000 дка от тези гори изгоряха в пожара.