Националната гвардейска част отбеляза годишнина с тържествен караул
Националната гвардейска част отбеляза годишнина с тържествен караул / cнимкa: Sofia Photo Agency
Националната гвардейска част отбеляза годишнина с тържествен караул
21159
Националната гвардейска част отбеляза годишнина с тържествен караул
  • Националната гвардейска част отбеляза годишнина с тържествен караул

С тържествена смяна на гвардейския представителен караул беше отбелязана 130-годишнината на Националната гвардейска част. 80 процента от гвардейците са момчета от Северозападна България. Това каза Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част. Той поздрави гвардейците по повод празника им и им пожела „здраве, сили и енергия да опазят чисто и неопетнено званието „гвардеец".

Официална смяна на караула се извършва всяка първа сряда от месеца, както и на официалните празници, каза още Ставрев: „Много от чужденците, които посещават нашата страна, или гости на София, проявяват изключителен интерес при тази смяна. Днес, хората може би малко се поуплашиха от лошото време, но тук винаги има много чужденци, които се възхищават на нашите гвардейци".

Изискванията да станеш гвардеец са строго регламентирани, добави още Ставрев: „Първо, да бъде физически здрав, физически устойчив, висок около 178-182 см, да няма видими белези по тялото, без татуировки и да бъде мотивиран за тежка служба, разбира се, Националната гвардейска част, каквато е тя".

На всички тези изисквания отговаря Станислав Тошев от София. Той работи в Националната гвардейска част вече пета година и споделя, че това не е никак лека професия: „Видял съм достатъчно за тези пет години, така че няма какво толкова да ме изненада. Свикнах бързо, защото бях наборен войник в Гвардията, така че нещата са ми познати".

Националната гвардейска част е извън числения състав на Българската армия и участва в представителни мероприятия. В нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър. Националната гвардейска част има свое знаме, печат и отличителен знак.  

Създаването й е свързано с пристигането на княз Александър Първи Батенберг в София. На 12 юли 1879 г. новоосформираната софийска конна сотня с командир поручик Александър Молосов посреща на Враждебна княза и го екскортира, като изпълнява служба на почетна стража. Две години по-късно е създадена Гвардейска войскова част за охраната на княз Александър Първи Батенберг. По време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война Гвардейският полк не само присъства на всички тържествени и церемониални ритуали, но и участва в боевете. Днес гвардейците участват при провеждането на представителни и протоколни мероприятия с национално значение, в които участват президентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят, министърът на отбраната и началникът на отбраната.