МВР подкопава устоите на демокрацията според Сергей Станишев
МВР подкопава устоите на демокрацията според Сергей Станишев / снимка: БГНЕС
МВР подкопава устоите на демокрацията според Сергей Станишев
63390
МВР подкопава устоите на демокрацията според Сергей Станишев
  • МВР подкопава устоите на демокрацията според Сергей Станишев

Очевидно е, че е имало злоупотреба с техника в МВР. Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев резултатите от проверката по сигнала, който самия той оповести преди седмици за незаконно подслушване. Станишев допълни, че е ясно, че става въпрос не само за злоупотреба с властта, а „МВР се е превърнало в система, подкопаваща устоите на демокрацията”.

Лидерът на социалистите призна още, че е имало опити да се саботира работата на прокуратурата по случая.

След резултатите от проверката на прокуратурата БСП поиска бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да излезе от политиката. Причината е, че шефът на предизборния щаб на ГЕРБ сам се е заканил да го направи, ако сигналът се окаже истина.

Лидерът на БСП припомни, че по закон Специализираната дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО) е подчинена на вътрешния министър и той носи отговорност за случващото се в службата.

„Ако ГЕРБ и Бойко Борисов не предприемат радикални мерки по отношение на участието на Цветан Цветанов в политиката, те поемат отговорността. И аз се питам защо служебното правителство не предприе никакви мерки, за да освободи професионалните служители от тази политическа команда. Очевидно има срастване между партия ГЕРБ и професионалното ръководство на МВР”, коментира Станишев.

Такъв срам МВР не е виждал, беше другата констатация на лидерът на БСП. Той попита и защо служебният кабинет не е направил нищо, за да спре срастването на МВР и ГЕРБ. Станишев поиска всички, които са замесени в незаконното подслушване, да понесат съответната отговорност

Евродепутатът Илияна Йотова посочи, че този скандал е прецедент за цяла Европа. Тя уточни още, че ще бъдат уведомени европейските служби за сигурност, защото има опасност българският еврокомисар Кристалина Георгиева също да е била в обхвата на незаконното подслушване.