МВР отказва да даде на съда оперативното дело срещу Маргините
МВР отказва да даде на съда оперативното дело срещу Маргините / Sofia Photo Agency, архив
МВР отказва да даде на съда оперативното дело срещу Маргините
37385
МВР отказва да даде на съда оперативното дело срещу Маргините
  • МВР отказва да даде на съда оперативното дело срещу Маргините

МВР за пореден път отказа да предостави на съда оперативното дело срещу Маргините, този път с мотива, че в него се съдържа информация за друго текущо разследване срещу други хора. Адвокатите на подсъдимите пожелаха данните да бъдат поискани за трети път, но магистратите отхвърлиха молбата. Самият процес беше отложен поради неявяването на един от защитниците.

На заседанието за пореден път не се яви свидетелят Димитър Вучев-Демби, който упорито отказва да дойде да даде показания по делото. Неговото име се среща в почти всички дела срещу фигури, набедени от прокуратурата за свързани с организираната престъпност.

Демби беше глобен с 500 лева, а съдът разпореди на следващото заседание той да бъде доведен принудително. Неговите показания са важни, тъй като именно Демби е човекът, който първи е сигнализирал полицията за новосъздадена група, подготвяща убийствата на знакови фигури. Той е дал тези сведения през 2005 г. Въпреки че процесът тече на втора инстанция от апелативния съд, Демби не е свидетелствал пред градския съд. Съдебна полиция ще трябва да издири и защитения свидетел Иво Илчев, който също не се яви пред съда.

Братята Маргини, заедно с Веселин Тошев, Бисер Илиев, Иво Карагеоргиев и Стефан Рангелов са подсъдими за подготовката на убийствата на покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, както и на ген. Любен Гоцев. Маргините имат оправдателни присъди на първа инстанция. Процесът продължава на 14 февруари.