МВР извади 20 препоръки за повишаване сигурността на туристите
МВР извади 20 препоръки за повишаване сигурността на туристите / снимка: Impact Press Group, архив
МВР извади 20 препоръки за повишаване сигурността на туристите
55711
МВР извади 20 препоръки за повишаване сигурността на туристите
  • МВР извади 20 препоръки за повишаване сигурността на туристите

Засилено полицейско присъствие в българските курорти са поискали представителите на туропраторските фирми. От своя страна МВР е отправило 20 препоръки на браншовите организации за повишаване на сигурността на туристите през летния и зимен туристически период. Конкретните предложения и мерки, които ще бъдат предприети за повишаване на сигурността по родните курорти, обаче ще бъдат обсъдени в началото на септември. Сред мерките, които вътрешното министерство предлага на туроператорите, е достъп до автобус, да имат единствено лица, записани в предварителните списъци на агенцията.

Двадесетте препоръки, отправени от Главна дирекция „Национална полиция” към хотелиери и туроператори, са за осигуряване безопасността както на гражданите, така и на конкретните туристически обекти и транспортното обслужване, заяви шефът на дирекцията главен комисар Ангел Антонов.

„Туроператорите поискаха най-вече да подобрим сигурността на туристите. Ние от своя страна поискахме да ги инструктираме как да работят да има правилник и правила за действие”, обясни той.

Антонов допълни, че се обмисля поставянето на специални рамки на входовете на хотелите, които да засичат опасни обекти. Сигурността в курортите в момента е осигурена, коментира зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Въпреки драматичните събития с първия терористичен акт, който се случи на летище Бургас преди две седмици, по думите на Маринов за сега сезонът протича нормално, а сигурността на туристите е гарантирана. За всички служители на хотели обаче ще има отделен инструктаж във връзка с мерките за сигурност, допълни зам.-министърът.
„За всички, които работят в хотела, трябва да има отделен инструктаж, съобразно спецификата на дейности, които те извършват”, уточни той.

След месец експерти от полицията и представители на туристическия бранш отново ще се съберат, за да обсъдят конкретни предложения и ангажименти от всяка една от страните.