8 точки от талона ще отнема КАТ на шофьорите, хванати с алкохол в кръвта от 0.5 до 0.8 промила. Промените са предвидени в Наредбата за контролните точки, внесени от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Те са публикувани в портала за обществено обсъждане.

Заловиха шофьор без книжка, укрил се след опит за проверка в Пловдив

Увеличават се санкциите за всички шофьори, които си позволят да се качат зад волана след употреба на алкохол. Водачите, хванати да карат с над 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда включително, освен глобата, ще губят 12 контролни точки. При повторно провинение санкцията ще бъде 20 точки от талона вместо сегашните 15.

От 12 на 18 точки се покачва наказанието за превишаване на скоростта от 50 км/час в населено място. Системните нарушители на това правило ще се разделят с 26 точки от талона си.

За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението предложението е да се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13.

Моторист „лети” с 300 км/ч по пътя Бургас-Несебър

Предвидено е и ново нарушение - за каране в аварийната лента на автомагистрала, което ще се санкционира с 10 контролни точки.