МТСП ще подаде ръка на туристическия бранш в България
МТСП ще подаде ръка на туристическия бранш в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Възможностите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", чрез които Министерството на труда и социалната политика да помогне за квалификация и преквалификация на кадри в туризма, бяха дискутирани на среща в курорта Албена на екипа на социалния министър Тотю Младенов и изпълнителния директор на "Албена"АД Красимир Станев.

Обсъдени бяха и евентуални законодателни промени, които биха улеснили максимално наемането на сезонни работници. От пресцентъра на МТСП заявиха, че министерството е категорично, че ще подаде ръка в помощ на туристическия бранш в България в сегашния момент на криза.

"От "Албена"АД, като най-голям работодател в туристическия сектор в страната, биха могли да представят своите идеи, предложения и своята визия за сътрудничество със социалното министерство", заявяват от ведомството.

Красимир Станев изрази надежда, че в скоро време би могла да се организира среща между МТСП, Министерството на икономиката и образователното ведомство, на която да бъдат обсъдени проблемите в бранша и възможните им решения.

По-рано във Варна министър Тотю Младенов съобщи, че 15 000 младежи до 29 години ще се обучават по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" от септември в различни предприятия в страната. Назначенията ще стават по заявка от работодателя. Младежите ще получават 6 месеца стипендии, а наставниците им - допълнителни пари.

Предвижда се изключително строг контрол при отпускането на инвалидни пенсии, заяви още социалният министър. "Има случаи на хора с обявена 90% инвалидност, които имат фирма за таксиметрови услуги и карат коли. Напълно е възможно в такива случаи на държавата да бъдат възстановявани отпуснатите средства от тези, които се опитват да лъжат", поясни Младенов.