МС одобри разпределението на бюджетния излишък
МС одобри разпределението на бюджетния излишък / снимкa: Sofia Photo Agency

1 206.2 млн. лв. бюджетен излишък да бъдат разпределени в две приоритетни сфери – социална и инвестиционна. Това предлага Министерски съвет на Народното събрание. Те са за сметка на превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма.

С финансирането на тези два основни пакетa ще се гарантира социалната защита на пенсионерите и хората с най-ниски доходи. Средставата ще бъдат използвани за предоставянето на енергийни помощи, осигуряването на допълнителен финансов ресурс за секторите здравеопазване, образование и сигурност, модернизиране на пътната и социалната инфраструктура.

При по-добро изпълнение на бюджетните параметри, до края на годината, правителството предлага на Народното събрание да одобри допълнително още до 350 млн. лв.

От предвидените средства 90 млн. лв. са за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2008 г. 337 500,0 хил. лв. са заложени за еднократна добавка към пенсиите за месец декември.

От инвестиционния пакет още 90 млн. лв. са разпределени за изграждането на автомагистрала „Тракия", с което управляващата коалиция осигурява необходимите средства за цялостното реализиране на проекта. Също 90 млн. лв. ще бъдат за текущ ремонт на пътната инфраструктура и обезщетения за имоти, засегнати от национални инфраструктурни обекти. 30 млн. лв. ще бъдат предоставени на Национална компания „Железопътна инфраструктура" за изграждане, ремонт и експлоатация на жп съоръженията.