МС одобри концепция за решенията на Европейския съд
МС одобри концепция за решенията на Европейския съд / netinfo

Правителството одобри концепция за преодоляване на причините за осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу България. Тя е изготвена от работна група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Миглена Тачева, в която влизат представители на министерството и изтъкнати правозащитници.

 

Първата категория мерки – в краткосрочен и в средносрочен план предвиждат да се подобрят механизмите за изпълнение на решенията на Европейския съд, което ще доведе до намаляване на осъдителните решения срещу България.

 

В дългосрочен план се предлага въвеждането на индивидуална конституционна жалба като единствен възможен начин, позволяващ разглеждането на оплаквания за нарушение, преди подаването на жалба пред съда по правата на човека. Ще бъдат предложени и законодателни промени, които да отстранят недостатъците в българските закони.

 

България е първа сред новите страни членки на ЕС, която приема такава концепция.

 

Само през миналата година от Европейският съд по правата на човека са допуснати за разглеждане 146 жалби срещу България. Изплатените от държавата обезщетения по вече влезли в сила осъдителни решения са около 1,7 млн. лв.