Говорителят на РБ Петър Москов
Говорителят на РБ Петър Москов / БГНЕС, архив
Интервю на Кирил Вълчев с говорителя на РБ и бивш здравен министър Петър Москов
92587
Интервю на Кирил Вълчев с говорителя на РБ и бивш здравен министър Петър Москов
Москов: Кабинетът трябва да се занимава с реализиране на вота по закон
  • Интервю на Кирил Вълчев с говорителя на РБ и бивш здравен министър Петър Москов
  • Москов: Кабинетът трябва да се занимава с реализиране на вота по закон
Реформаторският блок няма да оспорва резултатите от изборите, ако не гласуваме с машини. Това стана ясно от думите на говорителя на Блока Петър Москов  в предаването „Седмицата” на Дарик радио.
 
Според него при неосигурена възможност за машинно гласуване не може да се атакува вотът, защото вината за това няма да е на избирателите. Москов обаче поясни, че в такъв случай трябва да бъде потърсена отговорност от служебното правителство и ЦИК, които по закон са задължени да осигурят машинното гласуване.
 
Стефан Янев: Или машинно гласуване навсякъде, или никъде

„За нас машинното гласуване представлява само по себе си образователен ценз. Вие знаете нашата теза, че по принцип в България трябва да има образователен ценз за гласуване, защото моето и вашето задължение и на всеки от вашите читатели е да има средно образование, за което държавата е осигурила нужната инфраструктура, учители и финансиране. Ако ти не си изпълнил конституционното си задължение, няма никаква причина да имаш права. Това е една от големите теми, които модерната държава на 21 век трябва да формулира – че права без задължения няма. Машинното гласуване е важно и то трябва да бъде въведено. Не мога да коментирам невъзможността на някого да изпълни закона“, каза Москов.
 

Говорителят на РБ Петър Москов
БГНЕС, архив

На въпрос, ако той не бъде изпълнен, ще атакуват ли реформаторите вота в съда, Москов каза, че ако законът не бъде изпълнен „от тези хора трябва да се носи отговорност, а не да се поставя под съмнение вотът на българите“.

Машинното гласуване - мисия невъзможна

В отговор на уточняващ въпрос дали РБ ще атакува вота, ако законът не бъде спазен, говорителят на коалицията посочи, че „не бива липсата на машини да бъде причина за атакуване на вота, стига да няма явни доказателства за това че вотът е фалшифициран“.
 
„Но не можем да приемем априори, че едни хора, които са избрани за това да проведат изборния процес, няма да го направят по закон“, каза Москов.
 
Служебното правителство трябва да се занимава с реализиране на изборите по закон, подчерта той.