Говорителят на ЦИК Цветозар Томов
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов / netinfo
Има заявен интерес по поръчката за машини за гласуване
92546
Има заявен интерес по поръчката за машини за гласуване
  • Има заявен интерес по поръчката за машини за гласуване
ЦИК не е запозната с проучването на служебния кабинет за машинното гласуване и няма да го коментира. Това стана ясно от редовния брифинг на комисията. На вчерашното си заседание служебното правителство представи проучване, според което за предсрочния вот на 26 март няма откъде да се набавят необходимите машини за гласуване. В началото на месеца ВАС обяви, че такива трябва да има във всяка секция.

Машинното гласуване - мисия невъзможна

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че комисията е свършила работата си, като е организирала и обявила обществената поръчка за машините и че дори да няма кандидати за нея, няма да настъпи трагедия.
 
ЦИК отказаха да коментират проучването на Министерския съвет с мотива, че то е направено независимо от ЦИК и резултатите от него не са обсъждани на нейните заседания.
"Както правилно е казано в изявлението на Министерския съвет, това проучване е направено независимо от ЦИК преди откриването на процедурата. В тази връзка ЦИК не би могла да даде становище по отношение на това проучване, направено от правителството", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той изтъкна, че по отношение на обществената поръчка има интерес, но засега няма конкретни оферти.

Колко ще ни струва машинното гласуване на изборите?

На въпрос дали от ЦИК споделят песимизма на Министерския съвет по отношение на набавянето на машини за гласуване, говорителят на Комисията Цветозар Томов заяви, че е рано да бъдем както оптимисти, така и песимисти. "Независимо от изхода няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост. Всеки български гражданин ще може да гласува съобразно правилата на Изборния кодекс, никой няма да бъде лишен от правото си на глас. Дали ще можем да си играем с тъчскрийн екранчета е друга тема. Надявам се да можем", каза той.