Въпреки поканите да преподава в престижни училища в чужбина, Христо Господинов остава да работи в България
Въпреки поканите да преподава в престижни училища в чужбина, Христо Господинов остава да работи в България / netinfo
Млад преподавател: На българския учител му трябва повече свобода
96658
Млад преподавател: На българския учител му трябва повече свобода
  • Млад преподавател: На българския учител му трябва повече свобода
Българското образование трябва да претърпи коренна промяна, като на преподавателите се даде повече свобода и възможност за творчески подход. Това заяви в интервю за Дарик 30-годишният учител Христо Господинов, който въпреки поканите да преподава в престижни училища в чужбина, избира да остане и работи в България.

Учителите, медицински специалисти и журналисти - най-тормозени на работното място
 
Според него една такава образователна промяна ще задържи младите учители в страната и ще провокира интереса на учениците, доказвайки тяхната конкурентоспособност. Важна роля в образователния процес играе и семейството, категоричен е младият преподавател.
 
Нивото на българското образование е високо, образователните стандарти също, но за да бъдат съхранени, възможно най-скоро образованието трябва да се реформира по начин, който да даде възможност на учителите да бъдат по-гъвкави и креативни, посочи Христо Господинов.

Христо Господинов
netinfo

"В 21 век учителят не е само преподавател, а и ментор. Той трябва да напътства децата и да им показва широк спектър на знания. Именно това може да се промени, за да останат младите преподаватели тук. На образованието трябва да започне да се гледа като крайъгълен камък на държавата. Всички проблеми, които произтичат от това, че една или друга сфера на обществото изпитва сериозни затруднения, са от това, че образователната система не търпи необходимата промяна, която трябва в 21 век", смята преподавателят.

Вместо камери в детските градини, предлагат антистрес програми за учители
 
Много е важна комуникацията между учителите и семейството, коментира още той: "Родителите трябва задължително да бъдат активно включени в процеса на работа. От едната страна са преподавателите и училището, от другата са родителите и семейството. Там някъде по средата е самият ученик. Това е успешната формула за абсолютно всички проблеми, които може да възникнат. С особено активна работа на учителя с родителите и активно включване, то детето получава много сериозна подкрепа за в бъдеще".
 
Според Христо Господинов преподаването е изкуство на възможностите. Той призова младите български учители да бъдат единни и да търсят промяната.