/ БГНЕС
Решението на проблема със строителството по Черноморието минава през приемането на устройствените планове. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод организирания за довечера протест на природозащитници. Недоволството възникна след предложени от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за ползване на земеделската земя за удължаване на срока на строителството на земи с променен статут. Такива са и парцелите по морето, които от статут на земеделски земи са станали със статут на терени за строителство.

Събориха незаконни обекти от пясъка в Слънчев бряг
 
„Трябва да бъдат приети най-сетне устройствените териториални планове по Черноморието, защото те ще кажат кои райони могат да бъдат застроявани, кои не. В момента това, което се решава в Народното събрание, е удължаване на един срок, който е добра мярка, но палиативна. Окончателното решение ще мине през тези териториално-устройствени планове, които да кажат къде може, как и защо”, посочи Димов.
 
Няма нищо лошо да се строи, но не трябва това да бъде хаотично, както досега“, коментира министърът на регионалният министър Николай Ненков и посочи още:
 
„Факт е, че устройствените планове по Черноморското крайбрежие трябва максимално бързо да бъдат разработени там, където не са. Това би могло да забави процеса и така се намира балансът между различните видове интерес”, допълни Ненков.

Министър Нено Димов
БГНЕС

До седмица спират строителството край морето
 
Довечера природозащитници излизат на протест пред парламента с искане предложените промени в закона да отпаднат. Законопроектът предвижда срокът за застрояване на земеделска земя, включително и тези по морето, да бъде удължен от 6 на 9 години – тоест с още 3 години. След две седмици този срок трябваше да изтече.