/ Дарик архив
Не са приети 36 подзаконови нормативни акта в здравеопазването, които е следвало да бъдат приети съгласно Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравето и Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси. Това констатира проверка на Върховната административна прокуратура в сектора.
В по-голямата си част се касае за наредби по Закона за здравето, които е следвало да бъдат издадени от съответния здравен министър, става ясно от проверката. Оттам напомнят, че Законът за здравето е приет и обнародван в „Държавен вестник“ на 10.08.2004 г. и е в сила от 01.01.2005 г., от който момент са поставени изисквания за издаването на голяма част от наредбите.

Прокуратурата откри нарушения в над 100 наредби за прием в детските градини

От ВАП дават и примери. На основание Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина здравният министър е трябвало да издаде наредба относно условията и реда за унищожаването,преработването или използването за други цели на лекарствени продукти. Според текст от същия закона министърът на здравеопазването е трябвало да издаде наредба, която да урежда реда и условията за постановяване и отнемане в полза на държавата на лекарствените продукти в предмет на извършено нарушение на закона.

Според Закона за здравето пък, считано от 2006 година министърът на здравеопазването, съгласувано с просветния министър, министъра на финансите, социалния министър и министъра на младежта и спорта, е следвало да приеме наредба относно изискванията към устройството и дейността на здравните кабинети, редът за откриването им, както и документацията, която водят.

Считано от 2006 г., министърът на здравеопазването е трябвало да издаде Наредба за здравните изисквания за обектите с обществено предназначение /например хотели, басейни, водоизточници и др./, продуктите и стоките със значение за здравето на човека и дейностите със значение за здравето на човека, както и максимално допустимите нива на фактори на жизнената среда.

Според закона за здравето също така министърът на здравеопазването е трябвало да издаде наредба за изискванията към водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване.
БТА