От Българския спортен тотализатор заявиха, че са "в отлично финансово състояние и добра ликвидност"
Последствията от санкциите "Магнитски" стигнаха и до Спортния тотализатор. Една от фирмите, печелила големите поръчки, се оказа част от разширения забранителен списък. Свързана е с биснемена Васил Божков, информира NOVA.

"В тотото е разработена и внедрена компютърна система за продажби на хазартни продукти, която обаче не функционира. Tова буди въпрос доколко е било ефективно разработването й”, каза спортният министър Андрей Кузманов.

„Вниманието на участниците не е насочено към основното предназначение на игратада се набират средства за физическо възпитание и спорт", беше другата критика на министъра.  

„Правят впечатление завишените разходи за външни услуги. Същевременно тотализаторът разполага с достатъчно персонал”, обясни спортният министър.

От думите му стана ясно, че през 2011-година е пусната обществена поръчка с предмет – разработване и внедряване на информационни и комуникационни системи за приемане на залози в реално време. Тя включва цялостно хардуерно и софтуерно оборудване за 2 центъра за данни и 1700 терминални устройства. За изпълнител е избран консорциум „Галоа

Сключен е договор за над 14 милиона лева. „В този консорциум участват фирмите „Декарт” и Ай Си Ес”, обясни министърът.
По думите му същата фирма е спечелила още поръчки от министерството.

Днес фирма „Декарт” е на 9 място в Закона „Магнитски”, обясни още спортният министър.

Министерството на младежта и спорта прави вътрешен одит на Българския спортен тотализатор за периода от 2016 до първото тримесечие на 2021 г. Предприятието вече е проверено от Държавната финансова инспекция и от Сметната палата.

„Размерът на вноските за спорт към ММС, съгласно Закона за хазарта, е значително по-висок от оставащата печалба, след отчислението за данъци. В резултат на това предприятието отчита загуби за 2019 г. - те са над 27 милиона. Това води до намаление на собствения капитал на предприятието”, обясни Кузманов.

Той посочи, че е нараснала сумата по джакпоти, които се изплащат разсрочено за период от 14 години, след изменения в нормативната уредба от 2014 г. Тя е достигнала над 39 млн. лв.

„Прави впечатление стойността на сключените договори за осигуряване на телевизионно предаване, както и на договорите за реклама. Видно е от докладите на Сметната палата, а и там се поставят въпросите, доколко са били изгодни за предприятието тези договори. Проверката продължава, изискана е информация за стойностите на сключените договори”, обясни още министърът.

От Българския спортен тотализатор заявиха, че са "в отлично финансово състояние и добра ликвидност". От дружеството уточниха, че БСТ има ново ръководство, считано от 11.03.2020 г.

Така за 2020 г. предприятието ще реализира печалба, но тя ще бъде ясна след като приключи финансовата година. Български спортен тотализатор продължава активно да работи в подкрепа на българския спорт, заявяват още от държавното предприятие.
 
NOVA