Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС, архив
Манолова за българи, застрашени от затвор в Гърция: Става дума за колосална несправедливост
97479
Манолова за българи, застрашени от затвор в Гърция: Става дума за колосална несправедливост
  • Манолова за българи, застрашени от затвор в Гърция: Става дума за колосална несправедливост
Български граждани са застрашени от затвор и огромни глоби в Гърция. Причината е, че след като продават личния си автомобил, но той не е пререгистриран, или отдават под наем бус, с превозното средство е извършено престъпление в южната ни съседка. Гръцките власти съдят извършителите на престъпленията, но и търсят съдебна отговорност от собственици на колите. Омбудсманът Мая Манолова организира междуинституционална работна среща за проблемите на наши сънародници, които са съдени в Гърция.

През 2017: Задържаха българин за трафик на мигранти в Гърция

Милен Маринов е собственик на фирма за коли под наем
у нас. Преди две години дава под наем микробус на мъж, който няколко дни след това е заловен в Гърция с група мигранти. Гръцките власти завеждат дело срещу Маринов, който е собственик на наетия бус. Той може да получи присъда от 33 години затвор и около 1,5 милиона евро. "Причината е, че по гръцките закони има текст, който подвежда под отговорност собствениците на колите, с които са извършени престъпления и по-специално трафик на мигранти. Само заради това, че ние сме собственици по талон, ни обвиняват в съучастие и подпомагане на това престъпление и ни съдят с много тежки присъди", обясни Маринов.

Осъден в Гърция на 19 години затвор ще лежи в България два пъти по-малко

От Министерството на външните работи изпратиха свой представител на срещата. Димитър Арнаудов, директор на Дирекция „Консулски отношения” към МВнР, обясни, че Гърция е суверенна държава със свои закони и българското ведомство не може да се намеси в законодателството на друга държава. По идея за среща в Солун в рамките на Виенската конвенция за консулските отношения, той каза, че е отделна тема по какъв дневен ред ще бъде тази среща и какво ще бъде обсъждано и доколко Външно министерство може да окаже съдействие по решаване проблемите на нашите сънародници.

сички виждаме, че сме под угрозата невинни хора да бъдат осъдени на по 25 години затвор, 33 години затвор. Става дума за колосална несправедливост, която застрашава български граждани", каза омбудсманът Мая Манолова и допълни: "Всички виждаме каква е ситуацията, че очевидно става дума за невинни хора и в същото време да кажем "Ние тук имам едни правомощия, които са ни лимитирани и да не проявим инициативност да направим нещо в плюс, аз лично считам подобно изявление за неприемливо. Според мен Външно трябва да поеме лидерската позиция просто защото е Външно министерство на България, а България защитава гражданите си независимо дали са в страната или извън нея. Това според мен трябва да се прави от всички институции".

А случаите като този на Милен и останалите близо 50 човека при омбудсмана вероятно са много повече, споделиха гражданите.