Макар да е финансов стимул за болниците, в криза изборът на екип натоварвал пациентите
Макар да е финансов стимул за болниците, в криза изборът на екип натоварвал пациентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Макар да е финансов стимул за болниците, в криза изборът на екип натоварвал пациентите
64624
Макар да е финансов стимул за болниците, в криза изборът на екип натоварвал пациентите
  • Макар да е финансов стимул за болниците, в криза изборът на екип натоварвал пациентите

Заплащането за избор на екип е стимул за лечебните заведения и глътка финансов ресурс за тях, но би трябвало да се помисли за неговото премахване, защото по време на криза това натоварва допълнително пациентите. Мнението е на проф. Петко Салчев, един от авторите, които работиха по доклада за здравеопазването на Института за икономически изследвания при БАН.

Документът отчита постоянно нарастване на частните разходи, които българите плащат от джоба си за здраве спрямо онова, което осигурява държавата и здравноосигурителната система.

Има повишаване на съотношението на частните разходи спрямо публичните. Около 43% е било преди около 3 години, в момента стига до 48% и се очаква да достигне 49% частните разходи, обясни Салчев и допълни, че това са разходи, които се заделят от домакинствата и директно плащане от пациентите при получаването на услугите.

„Спрямо Европа ние не плащаме повече, както някои бяха написали, но тук говорим за съотношението на публични и частни разходи. В Европа частните разходи от страна на пациентите са в рамките на 20-25%, почти двойно по-малко. Всяко домакинство средно заделя годишно около 3,6% от собствените си доходи за здраве. От тези 3,6% 70% отиват за лекарства. Има и създадена специална програма и пътна карта, като това започна миналата година, очаква се първите стъпки да бъдат през 2014 г. и реално да стартира 2015 г., тъй като има и много аналитична работа, която трябва да бъде извършена в тази насока", каза още Салчев.

На въпроса дали трябва да се премахне доплащането под формата на избор на екип в лечебните заведения, той отговори, че това е бил един елемент, който късно е въведен в реформата и официализиран през последните години.

„Заплащане беше предвиждано още в началото на реформата, но чрез втория стълб - за доброволното, допълнително здравно осигуряване. В момента, в периода на криза за мен това е неефективен механизъм, който товари допълнително пациентите", допълни Салчев.