Майката на малката Мария заплаши да се самоубие, ако й вземат децата
Майката на малката Мария заплаши да се самоубие, ако й вземат децата / БГНЕС

Отделът за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане е издала заповед за извеждане на децата на Сашка Русева от семейството и настанени в социални заведения.

Седем от децата й трябва да бъдат настанени в приемни семейства и специализирани домове. Причината за това са лошите хигиенни и битови условия, в които се отглеждат малчуганите.

Сашка Русева с тревога прие новината, че искат да вземат децата й. Тя сподели, че вече има предложение да й се закупи къща, в която да отглежда невръстните си деца, съобщава БГНЕС.

"Искам децата да стоят при мен. Както досега се грижех за тях, пак ще се грижа. Има хора, които искат да ми помогнат, искат да ми купят къща, ще се грижат за нас и ние ще се грижим за децата", каза Сашка.

От Отдела за закрила на детето към Регионалната дирекция за социално подпомагане в Стара Загора са категорични, че условията, в които живее семейството, са заплаха за живота и здравето на децата. Те живеят в малка постройка, без вода, тоалетна и елементарни битови условия. Това именно е причината те да бъдат настанени в приемни семейства и социални домове за деца, лишени от родителски грижи.

"Ако ми вземат децата, аз не мога да живея без тях. Ще се обеся. Взимам въжето и отивам да се беся. Вземат ли ми службите децата, истината казвам пред Бога, взимам въжето и се беся. Без децата си не мога да живея. Много ще ми е трудно. Как ще ми ги вземат? Аз толкова години съм ги гледала, пораснаха, и сега ще ми ги вземат", каза Сашка.

Ако децата бъдат изведени от семейната среда, това няма да е първото отнемане на деца от семейство Русеви. Две от децата й са отглеждани близо година и половина в социално заведение, от януари 2004 година до септември 2005 година, като след това са реинтегрирани отново в семейна среда.

ДНК анализ установи, че Сашка Русева и съпругът й Атанас са биологичните родители на откритата в ромския катун в Гърция Мария. Образувано е досъдебно производство срещу майката за това, че през 2009-та година е дала съгласие за продажбата на детето в Гърция.

Малкото момиченце ще бъде върнато в България, но ще бъде настанено в приемно семейство.

Майката на малката Мария заплаши да се самоубие ако й вземат децата
netinfo