/ БТА
Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев смята, че има риск от тотално парализиране на работата на цялата съдебна система, тъй като няма избрани членове от парламентарната квота за новия състав на Съвета, съдиите обжалват избора на свои представители, а Конституционният съд (КС) още не се е произнесъл с решение, което може да даде отговори на ситуацията. В интервю за БТА той посочи, че тепърва членовете на сегашния ВСС ще говорят помежду си, за да търсят решение на казуса.

"Пленумът на ВСС ще поиска допълнително пари за издръжката на администрацията на европрокурорите у нас, както и за ремонта на сградата, в която ще бъдат настанени. В момента в бюджета на съдебната власт такива средства не са предвидени", каза Магдалинчев.

Вижте цялото интервю:

С какво започва работа ВСС след ваканцията?

- Бюджетът за следващата година, както прогнозите за 2024 и 2025 година са вече належащи. Върху тях се работи от комисията "Бюджет и финанси" и още в сряда те ще бъдат отново обсъждани.

Имате ли опасения, че ако няма стабилно правителство след изборите и остане служебният кабинет, ще трябва да работите с 1/12 част от бюджета за тази година?

- Както навсякъде, така и в съдебната система, тази инфлационни процеси ще дадат отражение. Основно върху издръжката. Нека не забравяме, че за тази година Народното събрание (НС) намали с 28 милиона лева бюджета за издръжка на съдебната власт. Впоследствие инфлацията стана още по-голяма. Това не беше предвидено. С измененията на Закона за съдебната власт (ЗСВ) във връзка с европейските делегирани прокурори беше възложено на ВСС да осигури издръжката на администрацията на тези прокурори. 

Както и сградата за тях, нали така?

- Да, в това число и ремонтът на сградата. Това са допълнителни средства, които не са заложени. 

Как ще действате при това положение?

- Считаме, че е целесъобразно да поискаме от правителството целеви средства за това. До момента не сме заявили тези пари, защото тези промени влязоха в сила от 8 август. Мандатът на този състав на ВСС изтича на 3 октомври. Все още няма решение на КС дали той може да бъде удължен, няма и избрани членове от парламентарната квота.

Какви рискове има за съдебната система?

- Все още не сме коментирали това. Чакаме това решение на КС. Към този момент е висящо и делото по жалбата за избори на членове на ВСС от квотата на съдиите. То касае шест души. Така 17 души са несъществуващи в състава на следващия ВСС. Ако се приеме, че с изтичането на мандата на сегашния състав ние трябва да освободим постовете, това означава, че с шестима нищо не може да се случи.

Изтичането на мандата на 3 октомври, без да има избор на нови членове, би било тотално парализиране на работата на цялата съдебна система. Няма да има кой да гласува възнаграждения, няма да има кой да назначава и освобождава, да премества магистрати. Няма да има кой да подготви бюджета на съдебната система. 

Дори парламентът да предприеме стъпки по избор на нови членове, то това не може да стане за няколко дни след конституирането му.

- Това е вече другата страна. Така или иначе практиката сочи не толкова бързо протичане на тези процеси. 

И все пак решението на КС остава ключово?

- Има и друг въпрос – кое е приоритет – мандатността на органа или неговото непрекъснатото функциониране. ВСС е оперативен орган, взема решения от стратегическа важност. Функциите на инспектората са малко по-различни. 

Да разбирам ли, че помежду си, членовете на ВСС, не сте говорили какво да се прави, ако няма решение на КС до 3 октомври?

- На този етап не сме говорили. Частично разговори между членовете е имало, но среща в по-голям обхват още не е имало. 

Пленумът не е пълен. Трима души също не са избрани от НС.

- Практиката показа, че НС дължи това на много други институции, не само на ВСС. И КС е с непълен състав, има подобни проблеми и с други органи. Така може да се получи парализа на редица органи, които се избират от НС.
 
БТА