/ БГНЕС
Ръководителят на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова заяви, че актовете за закриване на Специализираното правосъдие в България нарушават основни принципи на Европейския съюз и всъщност се намира в противоречие с разпоредби на Конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията.
 
По думите й, закриването на специализираните органи в страната би довело до затрудняване на работата в борбата с организираната престъпност и по-конкретно в трансграничното й измерение.

Маджарова заяви още, че през годините са изречени „много манипулативни твърдения“, че специализирана прокуратура е използвана като бухалка. „Със закриването на специализираното правосъдие ще се създаде правен хаос“, твърди тя.
 
Ръководителят на Специализираната прокуратура информира, че Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен свой акт по отношение на закриване на спецправосъдието. Този акт е в интерес, както на българското общество, така и на цялото европейско семейство. Документът е подписан от 12-те държави членки, съобщи тя и добави, че ще бъде изпратен на всички институции.
 
По думите й, закриването на специализираните органи в България, освен че води до създаване на несигурност с оглед на висящите дела, би довело до затрудняване и на тяхната работа в този сегмент. Това е притеснително, ще се създаде правен хаос, ще има и проблем със специалните разузнавателни средства, посочи още ръководителят на Специализираната прокуратура.

Припомняме, че на 14 април парламентът гласува да закрие окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.
 
Това се случи след близо десет часа дебати. Измененията влизат в сила три месеца след публикуването им в "Държавен вестник", като някои от тях - веднага след обнародването им.
 
Веднага след това Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд заради закриването на специализираното правосъдие.
 
След това говорителката на Еврокомисията Анита Хипер обяви, че закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура в България ще влязат в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки.