/ БГНЕС
Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова смята, че закриването на спецмагистратурите ще има негативен ефект. Това пише в нейно становище, разпространено от прокуратурата.

Според нея целите на представения законопроект не могат да бъдат постигнати. Една от причините е, че автоматичното и механично прехвърляне на делата от спецпрокуратурите на други прокуратури и съдилища, без предвидени в закона гаранции и без създаване на условия за тези органи да поемат този огромен обем от работа, а също така и без да разполагат с нужната специализация, би довело до спиране на работата по този род дела.

Към момента спецмагистратурите нямат аналог в българската правосъдна система, казва Маджарова.

Според нея без промяна на наказателното законодателство, никой не е в състояние нито да оптимизира процеса по събиране на доказателства, нито да ускори съдебния процес в неговата съдебна фаза, казва Валентина Маджарова. Тя отчита, че миналата година в Специализираната прокуратура са наблюдавани 1478 дела - 292 от тях са за корупционни престъпления.

Според Маджарова текстовете за закриване на специализираните органи на съдебната власт противоречат на разпоредби на Конвенцията на ООН за трансграничната организирана престъпност.
БТА