Лявото крило не поиска оставки
Лявото крило не поиска оставки / netinfo

Лявото крило на БСП не представи конкретни доказателства за корумпирани министри и не поиска оставки по време на пленума на социалистите, посветен на икономическата политика на партията.

Вместо това Висшият съвет единодушно осъди, с проекторешение, като неуместни опитите на някои членове на ръководството да подменят темата на дебата с необосновани лични атаки и претенции.

Всички леви министри, които взеха думата, включително и министър-председателят Сергей Станишев, разкритикуваха медийното поведение на представителите на лявото крило с атаки срещу Румен Овчаров, но същевременно декларираха готовност, да проверят всеки сигнал за корупция и да предприемат мерки, стига те да им бъдат предоставени.

„Най-ужасното е когато се смесват реални факти, слухове и интерпретации, които се съчетават и се лепва образ на партията, който не отговаря на действителността”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Премиерът настоя още във възможно най-кратки срокове и членовете на Висшия съвет на БСП, като министрите и депутатите, да декларират имуществото си и доходите си в един регистър.

Според участници в пленума, с тази стъпка се визира и основният критикуващ действията на министър Овчаров, Илия Божинов, който участвал в 4 – 5 фирми.

„Твърдя, че правителството и нашите представители във властта се стараят да провеждат политика на прозрачност, с въвеждане на правила”, категоричен бе Станишев.

Според него представителите на лявото крило, с действията си и компроматите срещу партията и министрите, ще окажат негативно влияние върху президентската кампания на Георги Първанов.

„Обидно ми е, когато клеветите и лъжите идват уж от мои другари”, отвърна Овчаров и бе категоричен, че ако работата му като министър не покаже резултати, той сам ще си подаде оставката и няма да чака Илия Божинов да му я иска, което той дори не е посмял да направи.

Илия Божинов от своя страна заяви, че не е поискал оставки и не е представител конкретни доказателства за корупция в правителството, защото не е била тази темата на пленума. Той отрече слуховете, че с атаките срещу Румен Овчаров лобира за интереса на бизнесмена и минен бос Христо Ковачки.

Интервюто с Илия Божинов можете да чуете в звуковия файл.