Ликвидаторът на Консолид Комерс остава в ареста
Ликвидаторът на Консолид Комерс остава в ареста / netinfo

Софийски градски съд постанови мярка за неотклонение задържане под стража на ликвидатора на „Консолид Комерс” Владимир Милев. Това съобщи за Дарик говорителят на Софийски градски съд Елена Трифонова.

С мотив, че се използва класифицирана информация, заседанието беше при закрити врата.

Съдът прецени, че престъплението, за което той е обвиняем, е от изключително висока обществена опасност (Наказателният кодекс предвижда от 10 до 30 години лишаване от свобода). Сключеният от Милев договор за покупко-продажба на 2,5 млн. евро (два милиона и половина евро) е извън правомощията му като ликвидатор и по същество е длъжностна злоупотреба и акт на разпореждане с държавно имущество на дружеството (което е 100% държавна собственост). Още повече, че той не е поискал съгласието на принципала (Министерството на икономиката и енергетиката) и разрешение от министъра за извършването на сделката.

Държавното обвинение в лицето на прокурорите Николова и Софиянски посочиха, че парите, които са станали обект на покупко-продажба с бивши съдружници на Милев, са били предназначени за заплати на “Булгаргеомин”, за което е имало решение на Министерския съвет.

Съдът прие, че разследването е още в начална фаза и предвид наличието на интелектуална дейност на престъплението, ще бъде необходимо време за прецизиране на всички данни и доказателства по него.

Съдът прие и аргументите, че съществува обосновано предположение Милев да се укрие или извърши друго престъпление. (Единият от двамата акционери на Форест Ко е напуснал страната в деня, в който е подаден сигналът в прокуратурата.) Според прокурорите по делото 2,5 млн. евро е стабилна сума, заради която обвиняемият може да се укрие, напусне страната или се установи в която и да е държава по света.

Самият обвиняем Милев каза пред съда, че обвиненията на прокуратурата към него са неоснователни и няма намерение да се крие, а напротив – е готов да оказва съдействие на следствието за разкриване на престъплението.

Наложената мярка може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Делото там е насрочено на 18 август 2006 година от 10 часа.