/ Thinkstock/Getty Images
Плацентата е биологичен отпадък и трябва да бъде унищожена
Плацентата е биологичен отпадък и трябва да бъде унищожена
94140
Плацентата е биологичен отпадък и трябва да бъде унищожена
  • Плацентата е биологичен отпадък и трябва да бъде унищожена
Лекарите нямат право да дават на родителите на бебето плацентата, тъй като тя е биологичен отпадък и трябва да бъде унищожена. Това е разпореждане, издадено още от РИОКОЗ, информира Дарик Емилия Казълова, която представлява Алианса на българските акушерки.
 
Според нея една от причините родител да поиска плацентата може да е свързана с ритуал като заравяне под дърво за здраве на новороденото.
 
Според Емилия Казълова лекарите в болницата са постъпили правилно като са отказали да дадат плацентата на бащата на новородено, който постфактум е пребил медицинско лице.
 
Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си

"Тъй като това се води биологичен отпадък, по принцип биологичните отпадъци в болницата се събират по определен начин и в определени контейнери. След това отпадъците се предават за унищожаване. Те се водят биологични, опасни и т.н. и ние затова си имаме определени контейнери и определи стикери, с които обозначаваме отпадъците. Съответно, те не се изхвърлят просто така в кофата за боклук, а се събират и се унищожават. И, тъй като това са изисквания от РИОКОЗ, нормално е колегите да са отреагирали по този начин", посочи Казълова.
 
Според акушерката по някакви неписани правила родителите може да си вземат плацентата, но това ще е извън разпоредбите.
 
"Наистина има много хора, които искат плацентата. Много от нещата идват и от други страни като някакъв ритуал - заравят ги под ябълка, под дърво, за да расте здраво детето. Това е някаква символика, може би",  споделя още тя.