Кунева: Коалиционната политика извън ГЕРБ и РБ е разочароваща
Кунева: Коалиционната политика извън ГЕРБ и РБ е разочароваща / снимка: БГНЕС, архив

Коалиционната политика в управлението на страната извън ГЕРБ и Реформаторския блок е разочароваща, каза тази вечер във Варна вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и лидер на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева. Тя посочи, че партньорите им от АБВ и ПФ са нямали основания да се стигне до негласуването на антикорупционния закон.

Проектозаконът бе широко обсъден, беше представен на страницата на Министерския съвет, след това бе дискутиран в четири комисии в Народното събрание, както и във всички парламентарни групи, посочи Кунева. Тя посочи, че не бива да има опасения от подаването на анонимни сигнали за корупция във властта.

По думите й това е практика и на ОЛАФ. Тази европейска организаци проверява анонимни сигнали, стига към тях да има представени писмени доказателства, не е проблем и у нас да се работи така, посочи Кунева. Според нея българският проектозакон е добре направен и всеки, който го е грижа за бъдещето на страната, е редно да го подкрепи.

За предстоящото гласуване на промени в Конституцията вицепремиерът посочи, че депутатът от ДБГ Димитър Делчев ще внесе предложение за явно гласуване в парламентарната зала между първо и второ четене.

Във Варна Меглена Кунева участва в кръгла маса, посветена на борбата с корупцията и необходимостта от въвеждането на ново законодателство в България. Преди началото на форума вицепремиерът посети масата с подписката, организирана от младежката организация на ДБГ, в подкрепа на по-строго антикорупционно законодателство.