КТ „Подкрепа” поиска Велико народно събрание и заплаши със стачка
КТ „Подкрепа” поиска Велико народно събрание и заплаши със стачка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е в безпрецедентна криза и трябва да се свика Велико Народно събрание, заявяват от КТ "Подкрепа" в съобщение до медиите, оповестявайки констатациите на синдиката след заседание на Конфедеративния му съвет.

Моралният дефицит на доверие и авторитет в парламентарните политически сили е непоправим в мандата на 42-то Народно събрание, посочват от КТ "Подкрепа". Синдикатът констатира, че държавата деградира, а администрацията е парализирана.

„Свидетели сме на яростна конфронтация, генерирана през 23-те години мъчителен преход, довел до безпрецедентно обедняване, грабеж, криминализация, безперспективност, морален и духовен упадък, прогонващ от страната най-младите и интелигентни българи", отчитат още от КТ "Подкрепа".

Според синдикалистите трябва да се подготвя бюджет, защото без такъв не е възможно да функционира държавата, а е критичен и периодът на договаряне на европейските фондове. Синдикалистите смятат, че целият преход е опорочен заради действащата Конституция и призовават президента да отправи искане до парламента за свикване на Велико народно събрание.

„Според нас единственият правилен изход от създалата се ситуация е президентът да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание, а парламентът да направи дебат и да се произнесе с гласуване", посочват от КТ "Подкрепа" и добавят, че в момента има действащ Закон за избор на Велико Народно събрание (ВНС), според който пропорционалните и мажоритарни народни представители са 50 на 50.

По думите им в същия закон е залегнало правото, че инициативен комитет от 500 души може да издигне независим депутат - също искане на протестиращите, отбелязват от синдиката. Не е проблем да се променят няколко текста, с които да се улесни изборният процес в страната и зад граница чрез машинно или електронно гласуване и това е много по-лесно и бързо, отколкото да се променя Избирателният кодекс, добавят от КТ "Подкрепа".

„Смехотворни са аргументите, че едно ВНС е скъпо удоволствие, защото само чрез ВНС може да се намали броят на депутатите, да се регламентира отзоваването им, да се гарантира нормалното функциониране на съдебната система, да се децентрализира властта в регионите, да се избират областните управители", посочват още от синдиката.

Изпълнителния съвет на КТ "Подкрепа" ще подготви пакет от конкретни предложения и ще направи консултации с широк кръг граждански организации, се казва в съобщението.

Профсъюзните лидери предупреждават, че ако българските институции и парламентарно представените партии не разгледат исканията им и не предложат разумно решение, синдикатът може да предприеме действия за организиране и провеждане на общонационална политическа стачка.