Кръвен данък е вземан в робство, напомня историк
Кръвен данък е вземан в робство, напомня историк / БГНЕС, архив

По повод разгорялата се дискусия за понятията, с които се описва османското владичество по нашите земи в учебниците, историкът проф. Пламен Павлов подчертава в интервю за „24 часа", че използваме понятията "робство", "владичество", "иго" от няколко века, те са дело на хората, живели в условията на онзи безчовечен режим.

„Вземането на кръвен данък не може да бъде наричано съжителство, а единствено насилие и робство", казва преподавателят от Великотърновския университет.

По думите му е добре е програмите и учебниците да се обновяват, но според него това се прави без добър диалог с учители, родители, утвърдени специалисти в съответните научни области.

Танев: Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание

Вчера образователният министър Тодор Танев бе категоричен, че терминът, който описва най-точно периода на османската власт по нашите земи, е турско робство. По думите му за това време от историята не може да се говори като за съжителство, нито пък за присъствие.

Танев уточни, че историците имат още 28 дни, за да решат как да се нарича този 5-вековен период в учебниците - турско робство или турско владичество.