Красен Стойчев е избран за конституционен съдия от квотата на парламента
Красен Стойчев е избран за конституционен съдия от квотата на парламента / netinfo

НС избра Красен Стойчев за конституционен съдя от квотата на Парлеманта. След забавянето на този избор близо месец, НС гласува новия конституционен съдия от квотата си за броени минути без дебати. 139 депутати гласуваха „За” избора на Красен Стойчев, трима бяха "Против", а 19 се въздържаха.

Парламентът размести специално точките в програмата си, за да бъде обсъдено внесеното от мнозинството предложение за Стойчев.

По информация на Дарик съгласието по тази номинация за член на КС е постигнато още вчера на среща между лидерите на трите партии в управляващата коалиция - БСП, НДСВ и ДПС.

Красен Стойчев, който е директор на Института за правни науки към БАН и член на управителния съвет на Академията беше един от спряганите за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Дебати по номинацията на Стойчев нямаше. Единствено Красимир Каракачанов заяви, че е очаквал да има консултации по тази кандидатура. „Явно управляващото мнозинство се е договорило и скоро ще четем заглавия „Едните получават конституционен съдия, а другите еврокомисар” заяви Каракачанов.

„Не съм присъствал на политически срещи, Конституционният съд не може да бъде заложник на партийни интереси, защото е над всичко”, коментира Красен Стойчев на въпрос на медиите не смята ли, че изборът му е резултат от политически договорки.