/ Sofia Photo Agency, архив
Красиви деца със светли очи и кожа се крадат и изнасят в чужбина, където се пускат да просят. Те будят повече състрадание и съчувствие пред туристите, в сравнение с тъмните ромчета и затова са предпочитани от мафията.
 
В измамата са замесени служители на ниски нива в ангажираните с деца институции у нас, пише "Монитор". Те дебнели за самотни майки с нисък социален статус, които нямат съпрузи или бащи, които да признаят бебетата. След това отнемали децата им и ги предавали на бандитите под прикритието на осиновяването. Сумите, за които те вършели "услугите", не надхвърляли 500 лева на уредено дете.
 
Измамата ставала, като не им връчвали заповеди за отнемане, а твърдели, че бебето не може да живее в условията, които майката предоставя. Впоследствие родителите не можели да докажат как са взети децата им, тъй като нямали необходимия документ. Той пристигал при тях едва след 6 месеца, когато детето вече се водело изоставено по закон и се предавало за осиновяване.
 
В повечето случаи осиновители се явявали подставени българи, които живеели в чужбина. Когато получавали контрол над детето, те го пускали още в ранна възраст да проси. Сумите, които едно хлапе заработвало от това зад граница, достигали до 500 евро на ден.

Само за последната година и половина са били засечени над 150 такива случаи в Испания, Германия, Великобритания, Гърция, Швеция и Италия. Най-много наши хлапета имало в Гърция. Те са около 40, сочат данните на различни организации. Следва Испания с около 20 и Германия с близо 15 наши малолетни просяци.
 
Експертите обаче предполагат, че цифрите са много по-големи. Назад във времето пък са регистрирани над 2000 подобни истории на малчугани, които са били заловени да просят. След това те са били върнати у нас или дадени на други приемни семейства.
 
Схемата действала безотказно у нас в последните 10 години. Никога обаче не е била разследвана от правоохранителните органи, потвърди пред изданието Йордан Тодоров, председател на фондация "Защита правата на децата". Той разкри и схемата с липсващите заповеди за отнемане.
 
"Без да знаят, самотните майки давали вербално съгласие, че ще дадат детето си за осиновяване, а то ще попадне в ръцете на някой чужденец", обясни Тодоров.
 
Освен това, по думите му, мафията, която издевателства над просяците, се занимавала и с болни деца. Само за последната година и половина 40 такива хлапета са били осиновени и пратени зад граница, за да просят.
 
Точна статистика на Агенцията за закрила на детето показва, че за миналата година са осиновени около 30 болни деца, които са се озовали зад граница, в последните месеци на 2015 г. пък те са били около 30. Смята се, че 40 от тях са станали просяци.