Конституционният съд се уплашил да събере данни за нарушенията на изборите
Конституционният съд се уплашил да събере данни за нарушенията на изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Конституционният съд се уплашил да събере данни за нарушенията на изборите
48196
Конституционният съд се уплашил да събере данни за нарушенията на изборите
  • Конституционният съд се уплашил да събере данни за нарушенията на изборите

Евродепутати алармираха, че по време на президентските и местните избори са били използвани форми на контролиран вот и незаконна агитация, които са недопустими за страна членка на Европейския съюз.

На кръгла маса с народни представители по темата за „Избори 2011” Метин Казак от Европейския парламент обясни, че над 450 000 български граждани, попаднали в забранителните списъци, са били лишени от своето конституционно право на глас. Това, по думите му, е поставило сънародниците ни в дискриминационно отношение спрямо другите български граждани.

В същото време народният представител Михаил Миков обясни, че сред констатациите на Конституционния съд има такива, които принизяват неговата роля. Според Миков съдът се е уплашил да събере повече факти, които да докажат по безспорен начин тежестта на нарушенията около изборния процес. Изборите в България бяха проведени с много сериозни и тежки, непознати за 20-те години преход нарушения на конституцията и законите, заяви депутатът от БСП Михаил Миков.

„У нас какво се получи. Министърът на вътрешните работи беше отпуска, за да ръководи един политически щаб. Министърът на регионалното развитие съответно беше кандидат в рамките на кампанията, знаете, че това министерство реализираше въпроса с избирателните списъци. Парламентът през този период беше по същество разпуснат, в противоречие на конституционната норма, че е постоянно действащ орган, и по този начин парламентарният контрол върху действията на изпълнителната власт, пряко отговаряща за провеждането на изборите, беше изключен”, каза той.

Преди два дни Конституционният съд отхвърли искането на 71 депутати за обявяване на избора на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент за незаконен, обясни Миков. Според него с това си решение, съдът не си издига авторитета.

„Конституционният съд се уплаши да събере повече факти, които по безспорен начин показват тежестта на нарушенията. Разбира се, има оправдание и в късия срок, с който той се занимаваше, но това са факти, които по безспорен начин показват тежестта на нарушенията. Включително с деликатните дипломатически формули в мотивите, свързани с грешки и пропуски”, уточни още той.

На кръглата маса евродепутатите призоваха всички български граждани, които са на мнение, че правата им са били потъпкани, да се обърнат към съда в Страсбург.