Комисията по досиетата огласи 250 следователи
Комисията по досиетата огласи 250 следователи / снимкa: Sofia Photo Agency
Комисията по досиетата огласи 250 следователи
22944
Комисията по досиетата огласи 250 следователи
  • Комисията по досиетата огласи 250 следователи

Близо 250 следователи са работили към структурите на бившата Държавна сигурност,  това оповести Комисията по досиетата. Комисията е проверила общо 4017 следователи и дознатели.

1743 лица не подлежат на проверка, а за четирима не са изпратени всички необходими данни и за тях проверката продължава. По-голямата част от огласените са били щатни служители в Главно следствено управление на МВР, което е било в системата на Държавна сигурност. Немалка част обаче са били агенти на различни управления, осведомители и съдържатели на явочни квартири.

Сред имената са бившият директор на Националната следствена служба Ангел Александров, някогашните директори на същата служба - генералите Костадин Коцалиев и Леонид Кацамунски, бившият главен секретар на МВР Коста Богацевски, заместник-директорите на националното следствие - Румен Андреев и Свилен Турмаков, сегашният член на Висшия съдебен съвет Пламен Стоилов, чието име бе замесено в скандала с т. нар. Красьо от Плевен, бившият шеф на Четвърта следствена служба Христо Станчев, който на първа инстанция бе осъден за подкуп, директорът на Окръжна следствена служба -Хасково Кръстю Кръстев, следователите от националното следствие - Георги Илиев, Владимир Петров и Румен Киров и адвокатите Деньо Проданов, Дунав Савов и Тошко Тенев.