/ ThinkStock/Getty Images
Кой е най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер?
101582
Кой е най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер?
  • Кой е най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер?
Най-тежкият рисков фактор за развитие на болестта на Алцхаймер след възрастта е високото кръвно налягане. Това съобщи един от най-добрите невролози в България акад. Лъчезар Трайков, с уточнението, че 30% от хората над 80 години страдат от някаква форма на деменция.

Любопитното е, че спрямо 70-те години на миналия век деменциите днес са намалели с 40%, но само сред хората, които имат висше образование и стриктно си следят кръвното налягане.

Кръвен тест може да допринесе за идентифициране на болестта на Алцхаймер

"За 40 години се доказа, че сърце без мозък не може, и мозък без сърце също. Оказа се, че хипертонията е директно свързана с един от най-тежките проблеми. Ако инфарктите и сърдечно-съдовата смъртност зачестяват с възрастта, то това, което най-много зачестява с възрастта, тъй като в момента средната продължителност на живота в развитите страни, отиде към 82-84 години, оказа се, че е мозъкът, който изневерява. 30% от хората над 80 години страдат от някаква форма. Най-тежкият рисков фактор след възрастта е артериалното налягане. Оказа се, че то е един от най-мощните рискови фактори за болест на Алцхаймер", коментира акад. Лъчезар Трайков.

"Данни от миналата година, Фрамингамското проучване, което направи мощен анализ на последните 40 години как се движи заболеваемостта от деменции. Думата "увеличаване броя на деметните, защото се увеличава продължителността на живота, може да бъде нарушена. И какво показва Фрамингамското проучване - 40% са по-малко деменциите днес в сравнение с това, което е било 1970 г. само сред хората, които имат поне висше образование и които стриктно следят съдовите рискови фактори, на първо място артериалното налягане. Това е уникална новина, за първи пет е такава светлинка в тунела на мозъчното стареене. В центъра на това е тренирането на мозъка под формата на висше образование или на четене като мерило и контролът на артериалното налягане", обясни още акад. Трайков.