Даниел Павлов Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София.

През 2002 г. завършва СУ „Климент Охридски”, специалност „Политология”. Участва в програмите за обмен „Маршал” на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d'avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения” в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет.

През 2002 г. работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, като част от екипа на Българското училище за политика и списание „Разум”.

През 2006 г. става изпълнителен директор на фондация „Демокрация”, а след това и зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП „България на гражданите”.

От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.

Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов, където е министър на външните работи от ДБГ.

Даниел Митов е избран за депутат в 45-ото Народно събрание от ГЕРБ/СДС и стана член на партията. "Бях от гражданската квота на ГЕРБ, но взех решение да стана член на партията", съобщи самият той след парламентарните избори на 04 април. Митов сподели, че е направил това защото партията се е изградила като най-голямата дясна партия в страната.