КНСБ: Учителите не трябва да работят по време на стачка
КНСБ: Учителите не трябва да работят по време на стачка / снимка: Sofia Photo Agency

Ръководството на КНСБ оценява положително становището на Комисията за защита от дискриминация, с което са отхвърлени претенциите на родители срещу учителските синдикати по повод проявена дискриминация спрямо ученици по време на миналогодишната стачка. В същото време не приемаме изводите, че учениците от държавните и общински училища са били третирани по-неблагоприятно в сравнение с тези от частните училища, заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Синдикатите отхвърлят също предложението на комисията до Министерския съвет да се регламентира законово минималното обслужване в учебните заведения по време на ефективна стачка.

„Това ограничава правото на стачка на българските учители. Създава предпоставки и затруднения да няма ефективни стачни действия. Крайно време е в България да се изготви закон за конституционното право на стачка, който да гарантира и регламентира от стачните действия във фирмата, на бранша и на национални стачни действия”, каза още Валентин Никифоров.

Ако предложената от комисията промяна в закона за уреждане на колективните трудови спорове бъде разгледана от правителството, КНСБ ще сезира Европейската конфедерация на профсъюзите за посегателство срещу конституционните права на българските работници.