Атанас Скатов е удостоен със званието Почетен гражданин на Сливен през 2015 г.
Атанас Скатов загина в опит да покори пакистанския връх К2 в планината Каракорум, съобщиха от пакистанската агенция, която обслужва експедицията, част, от която беше и той.

Пред медии кметът Стефан Радев заяви, че за сливенската общност загубата е огромна. Към семейството и близките на Скатов, той изрази дълбоки и искрени съболезнования.

Майката на Атанас Скатов: Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне

„За пореден път природата показва силата си. Ще запомня Атанас Скатов с високите цели, които винаги си поставяше, огромните енергия, хъс и плам, с които говореше за алпинизма. В паметта си винаги ще го свързваме с върховете“, каза още кметът Радев.

Той е удостоен със званието Почетен гражданин на Сливен през 2015 г. Година по-късно получава грамота за цялостен принос за развитието на родния град, носител на награда „Златна България”, спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест.

Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил връх над 8000 м. - Чо Ою без помощта на шерпа и изкуствен кислород. Една от книгите му, част от поредицата „Над 8000 метра“, беше представена в Сливен през 2018 г.