Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.
 

Скатов изчезна в подножието на К2. Той е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува вторият по-височина връх в света. Това съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

"Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани.Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.
 

От пакистанската агенция, която осигурява алпинистите, разказаха за NOVA, че до трагедията може да се е стигнало заради преумора, а не заради скъсано въже, каквато хипотеза имаше.

Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.
 
Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.
 
 

Rest In Peace Atanas 🙏 Friday 5 February around 10:30am our member Atanas from Bulgaria 🇧🇬 fell from the rope near...

Публикувахте от Chhang Dawa Sherpa в Петък, 5 февруари 2021 г.


Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.
 
На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера «Ecurell» на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.
 
МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Скатов е тръгнал в опит да покори върха снощи, като изкачването е започнало в 23:00 часа българско време. Заради лошите метеорологични условия обаче атаката е прекратена и започва слизане надолу. Часове по-късно компанията- организатор на експедицията съобщава в Twitter, че българският алпинист е паднал около Лагер 3.
 
Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!
NOVA