Мораториумът ще даде възможност на новото правителство да влезе за тези три месеца в час и да направи пълен анализ на сектора, за да се постигнат най-добрите цени на тока за крайните потребители.

Това заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков, който е на първата си задгранична визита след встъпването в длъжност.

"Аз например не зная дали тези цени на газа са най-добри, какво се случва с азерския газ, защо той не влиза в калкулацията на цената на парното. Ето тези неща трябва да ги разберем преди да вдигаме цените на крайните потребители. Най-лесното до сега винаги е било "давайте домакинствата да плащат за всичките проблеми". Ако видим, че системата продължава да се дисбалансира, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените. Но не можем да формираме цени без анализ, само защото така някой е препоръчал. Не може в средата на зимния сезон софиянци да плащат с 30% повече за парно, другите хора в България да плащат с 11% повече", категоричен бе министър-председателят.

Кирил Петков: Позицията ни за Украйна е като на членките на НАТО и ЕС (ВИДЕО)

Петков видя опит за саботаж на правителството му с опита да се повишат битовите цени в деня, в който е поел властта.

"Не е добре в деня на клетвата ни точно в този момент да се решава за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства. Надяваме се да намерим някакви спестявания, така че и да има увеличение на цените, то да не е в тези граници", заяви още премиерът пред журналисти в Брюксел.

Кирил Петков беше категоричен, че няма да има хора, които да бъдат на режим на тока.

Ваксинацията и COVID-19

По темата с ваксините, Петков заяви, че имунизацията у нас трябва да върви с бързи темпове ако не искаме да има вълна, предизвикана от Омикрон. "Аз днес научих, че тази вълна се очаква много по-рано отколкото мислихме. Може да е средата на януари, а аз се надявах да е в края на януари. Затова тези дни могат да се окажат много ценни. Аз не случайно подписах заповедта за зелени сертификати в МС, мисля че министърът на образованието също ще издаде такава заповед за МОН. Едновременно трябва да направим работни групи с лекари, които не са вирусолози, за да кажат те на хората със странични заболявания дали има нужда да се притесняват от ваксинация и каква ваксина да си сложат. Хората не се ваксинират, защото не вярват на институциите и си събират информация от странични източници", заяви още премиерът.

Кирил Петков сподели също така, че личният му фризьор, който е бил против ваксините е починал от коронавирус.

За върнатия План за възстановяване и устойчивост

Премиерът коментира в Брюксел, че България ще внесе изменения в Плана за възстановяване и устойчивост във връзка с писмото от Европейската комисия от миналата седмица, така че да отговори на изискванията и да гарантира получаването на предвидените европейски средства. Той е имал и разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от основните спирачки за Плана е много по-амбициозна. Мисля, че председателят на ЕК доста хареса твърдата ни позиция по този въпрос",
изтъкна Кирил Петков.
Кирил Петков пристига в Брюксел за срещи с ръководителите на ЕК и НАТО

"Искаме да помислим по най-добрия начин за енергийната система. Когато говорим и за паро-газовата централа, нашето правителство и коалиционните ни партньори трябва да използваме този момент, за да оптимизираме онова, което е най-доброто за България. Дори и да се забавим с няколко седмици е по-добре, но да може да си свършим работата. Защото само веднъж ще имаме шанс да ни се даде 10% от БВП-то просто ей така. И по-добре да сме ги използвали по най-добрият начин", подчерта премиерът.

Отношенията с РС Македония

"Трябва да надградим позицията ни с работните групи, които не трябва да са политически акт, а да си свършат реално работата", заяви Петков запитан дали очаква натиск по промяна на българската позиция за преговорите за членството на РС Македония в ЕС. По думите на министър-председателят позицията е ясна и тя е записана в коалиционното споразумение. „Историята е важна, но това не може да е единствената тема. Българският интерес трябва да бъде защитен, но той трябва да бъде и надграден. Необходимо е да говорим за инфраструктура – железопътната линия на София със Скопие трябва най-после да се случи. В икономически план – хубаво е македонските бизнеси да могат да продават на българския пазар и съответно български бизнеси да са на македонския пазар", убеден е Кирил Петков.

"Всички на Балканите сме се заградили, разделили, а толкова много имаме да спечелим от един такъв процес", допълни той и заяви, че иска да се срещне с бъдещия министър-председател в РСМ още след стъпването му длъжност.