Километрични опашки на границата с Турция
Километрични опашки на границата с Турция / cнимкa: Sofia Photo Agency

Километрични опашки от тирове има днес на граничен пункт Капитан Андреево. Една от причините за това е въвеждането на системата за единен фиш на българския пункт.

Системата включва електронна обработка на входящия и изходящ трафик на превозни средства. Тя работи само от три дни и нерядко дава дефекти и технически грешки. В системата се включват всички служби от задължителния граничен контрол, на шофьорите се дава флаш памет, с която преминават през всички гишета, а плащат такса само на банковото гише. При един срив на системата за 10-15 минути веднага се образува 2-3 километра опашка.

Въпреки това обаче, не е допуснато спадане на пропускателната способност на пункта, коментираха от гранична полиция. Например обработените излезли товарни автомобили на 12 май, ден преди пуска на системата, са 662, а на 17 май – 664.

Опашките на турска територия не се дължат на въвеждането на единния фиш, а днес в самия пункт Капитан Андреево имаше струпани около 100 чакащи тира. Опашки се получават и заради ремонта, който тече на турския пункт и заради шофьори, които чакат да заредят по евтин дизел на бензиностанциите на двата пункта.